Chłodnik

Chłodnik z buraków – zimna zupa, niezastąpiona w czasie upałów. Nie wszystkim smakuje, bo smak jest pełen tajemnic. Od wieków pozwalał ludziom na znalezienie odpowiedniego pożywienia i pomagał rozróżnić kwaśne, sfermentowane potrawy (smak kwaśny), wybierać takie jedzenie, które mogło dostarczyć odpowiednich składników odżywczych np. węglowodanów (smak słodki), czy też niezbędnych pierwiastków i soli mineralnych (smak słony), albo też uniknąć potraw niejadalnych, trucizny (smak gorzki).

W obecnych czasach jemy nie tylko dlatego, że musimy, ale czasami, żeby dostarczyć sobie trochę przyjemności. 🙂

Dlaczego niektórzy nie lubią pewnych potraw, a inni je uwielbiają?

Preferencje smakowe wysysamy już z mlekiem matki, ale częściej odpowiedzialne za nie są nasze przyzwyczajenia i nawyki. Zaczynajmy więc kształtować preferencje smakowe naszych pociech już w dzieciństwie. Kontynuując hasło “Gotuj razem z dzieckiem”, proponuję przygotować na letnie gorące dni tradycyjny chłodnik.

Chłodnik to szybkie w przygotowaniu, zdrowe i wspaniałe na upały danie. Nie wszyscy są jednak amatorami tej potrawy. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji tej letniej zupy.

Składniki:

  • 3-4 młode buraki (lub 2 pęczki botwinki)
  • 1 ogórek  sałatkowy lub 3 gruntowe
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 litr maślanki (lub zsiadłego mleka)
  • 300 ml niskoprocentowej śmietany
  • przyprawy: sól, cukier

Przygotowanie:

Buraki obieramy, kroimy na pół i gotujemy w małej ilości wody przez ok. 20-25 minut, aż  będą miękkie. Wyjmujemy je na talerz i po przestudzeniu ścieramy na tarce jarzynowej. Możesz zaangażować do tego dziecko. 🙂

Ogórek oraz jajka ugotowane na twardo kroimy w małą kosteczkę, natomiast koperek i szczypiorek drobno siekamy. Na koniec wszystkie składniki wkładamy do wywaru z buraków. Całość zalewamy maślanką i śmietaną. Dodajemy do smaku sól i cukier. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki.

Przepis na chłodnik można oczywiście modyfikować. Nie zaszkodzi dodać pokrojoną lub startą na tarce rzodkiewkę. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, a maślankę mlekiem sojowym lub ryżowym. Niestety, ja lubię tradycyjny smak chłodnika. 🙂

Warto eksperymentować i znaleźć smak, który nam i naszym dzieciom najlepiej odpowiada.

Sprawdźcie też przepis na sernik z rosą oraz na placki z cukinii

Smacznego!

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Pin It on Pinterest

Share This

UDOSTĘPNIJ TEN POST!

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się ze znajomymi!